Tips

TIPS


GEZONDHEID

Het maakt niet uit of u vrouw of man, dik of dun, jong of oud bent. Hardlopen is gezond, leuk en ontspannend. Naast het feit dat hardlopen gezond, leuk en ontspannend is, vraagt de sport veel van uw lichaam. Uw bewegingsapparaat wordt erdoor belast en de prestatie vraagt een forse inspanning van uw hart- en bloedvaten. Het is dan ook belangrijk dat u op een verantwoorde manier begint met hardlopen. Met hardlopen traint u onder andere het hart- en de bloedvaten. Deze worden hierdoor extra belast. Bent u gezond, jonger dan 35 jaar en u heeft geen hart- en vaatziekten in uw familie, dan kunt u rustig beginnen met hardlopen. Bent u ouder dan 35 jaar en heeft u langere tijd niet meer aan sport gedaan, of heeft u risicofactoren voor hart- en vaatziekten, dan is het verstandig om een sportmedisch onderzoek te ondergaan.

OVERGEWICHT

Gezien het grote risico op blessures nemen wij geen deelnemers aan welke een hoger BMI-getal dan 30 hebben. Heeft u een fors overgewicht (tussen de 27,5 en 30) dan is het verstandig om te beginnen met andere, minder belastende sportieve activiteiten voor een periode van 2 tot 3 maanden. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten die minder belastend zijn voor uw lichaam. Hierna kunt voorzichtig beginnen met hardlopen. Kijk eens op de Fortuna site naar de wandelgroepen. Heeft u een BMI van 30 of meer, of een chronische ziekte of aandoening dan is het raadzaam om sportmedisch advies te vragen voordat u gaat sporten. Ook als u klachten heeft (of in het verleden heeft gehad) van uw rug of onderste ledematen dan is het verstandig om een sportmedisch advies in te winnen.

SCHOENEN

Voordat u met hardlopen begint is het van belang om hardloopschoenen aan te schaffen. In hardloopspeciaalzaken, sportzaken en in de media wordt nog altijd beweerd dat de juiste schoenen blessures kunnen voorkomen. Wat zegt de wetenschap hierover? Welke hardloopschoen is voor u geschikt? Waar kunt u op letten en waar kunt u deze schoenen kopen? De kernboodschap van de KTS groep hardlopen is dat een hardloopschoen vooral lekker moet zitten en lopen. Schenk hier tijdens de aankoop dus voldoende aandacht aan. Bij een goede sportzaak of hardloopspeciaalzaak is het mogelijk om een stukje te hardlopen op de nieuwe hardloopschoenen alvorens tot aankoop over te gaan! U kunt bij een sportzaak of hardloopspeciaalzaak goede hardloopschoenen kopen. Eigenschappen voor een hardloopschoen zijn onder andere: licht van gewicht, dempende tussenzool, stabiliteit bevorderende factoren en snelle afwikkeling. Neem de tijd om een schoen te vinden met een pasvorm en eigenschappen die goed passen bij uw eigen voeten. De hardloopschoen moet hierbij dus vooral lekker zitten! Bij een hardloopspeciaalzaak wordt extra aandacht besteed aan het type van uw voet en uw afwikkelpatroon. Uw loopbeweging kan hierbij worden opgenomen met een videocamera. Dit kan buiten of op een speciale loopstrook plaatsvinden. Het beeld kan daarna vertraagd afgespeeld worden voor een deskundige beoordeling.

VEILIGHEID

Omdat we op de openbare weg hardlopen is veiligheid van groot belang. Vooral in de donkere dagen kies je voor reflecterende kleding. Zorg dat je opvalt! Kies daarom voor hardloopkleding met fluorescerende elementen. Als alternatief kun je ook kiezen voor een reflectievest. Heldere verlichting zorgt er voor dat je niet meer te missen bent. Deze zijn er in vele soorten en maten. LED armbandjes, hesjes met verlichting of hoofdlampen die de weg voor je verlichten. Tijdens de donkere dagen zijn een reflectie hesje en/of verlichting bij de startersclinic verplicht om te dragen.